Skip to content

Przemysł spożywczy

 

Przemysł spożywczy jest jednym z kluczowych sektorów gospodarki, który wymaga niezawodnych i efektywnych systemów grzewczych oraz chłodniczych. Są one istotnym elementem w procesie produkcji i magazynowania przetworów, a ich skuteczne działanie jest konieczne nie tylko do wyprodukowania najwyższej jakości produktu, ale też optymalizacji kosztów. Przykładem może być koszt energii potrzebnej do utrzymania odpowiedniej temperatury w szklarni, który stanowi nawet 70% całkowitych kosztów uprawy pod osłoną. Utrzymanie w czystości technologicznych układów grzewczych i chłodniczych bezpośrednio przekłada się na bezawaryjność oraz optymalizację kosztów. Omówimy w jaki sposób można zrobić to skutecznie, trwale oraz bez konieczności przerywania procesu produkcji.

Czystość w układach grzewczych i chłodniczych

Przemysł spożywczy jest jedną z gałęzi, w której utrzymanie czystości w układach grzewczych i chłodniczych jest kluczowe z punktu widzenia jakości, higieny, i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Tego rodzaju instalacje wpływają na wydajność produkcji, warunki przetrzymywania gotowych produktów oraz koszty utrzymania. Wewnętrzne zanieczyszczenia negatywnie wpływają na zużycie energii wymaganej do funkcjonowania tych układów, a brak odpowiedniej konserwacji może prowadzić do ich awarii i zanieczyszczenia finalnych produktów. To dodatkowo powoduje zagrożenie higieniczne, na który żaden szanujący się producent nie może sobie pozwolić.

Zagrożenia i konsekwencje

Wewnątrz instalacji począwszy od kotłów poprzez linie przesyłowe, instalacje grzewcze i chłodnicze na skutek złej jakości wody i brak właściwych zabezpieczeń chemicznych odkładają się złogi kamienia, rdzy i innych zanieczyszczeń, przez co rośnie ryzyko nieszczelności oraz awarii. Z kolei osady mineralne (np. kamień) obniżają wydajność takich systemów, powodują zatory i uszkodzenia sprzętu, który jest wykorzystywany w procesie produkcyjnym. To będzie prowadziło do konieczności wstrzymania produkcji, naprawy lub wymiany uszkodzonych elementów, a w rezultacie do strat produkcyjnych oraz znacznie wyższych kosztów utrzymania.

Stosowanie inhibitorów polimerowych w przemyśle spożywczym

Inhibitory polimerowe są coraz częściej stosowane do czyszczenia i ochrony układów grzewczych i chłodniczych. Ich aplikacja jest bezproblemowa, dzięki czemu nie ma konieczności wstrzymania linii produkcyjnej lub zmiany temperatury w chłodniach. W zanieczyszczonej instalacji inhibitory polimerowe w pierwszej kolejności uwalniają zanieczyszczenia i już na tym etapie aplikacji chronią ją od środka, natomiast , nie działają negatywnie na cały układ w przeciwieństwie na przykład do metody kwasowej, która może powodować pojawianie się dodatkowych ubytków i nie chroni układu przed tworzeniem się nowych zanieczyszczeń. Kolejną zaletą zastosowania inhibitorów polimerowych jest możliwość zrzutu wody do kanalizacji po oczyszczeniu danej instalacji, ponieważ odczyn pH wynosi znacznie powyżej 6,5. Czyszczenie kwasem daje w układzie roztwór o niskim pH, które wynosi około 3,5 – 4,5, co powoduje konieczność jego podwyższenia środkami chemicznymi (nieekologiczne i kosztotwórcze rozwiązanie). Alternatywą jest wypompowanie roztworu z instalacji, co z kolei może powodować zatrzymanie produkcji lub na przykład opróżnienie chłodni na czas ponownego uzyskania optymalnej temperatury. Zdecydowaną zaletą polimerów jest również tworzenie wewnątrz instalacji bariery ochronnej, która skutecznie hamuje reakcje elektrochemiczne odpowiedzialne za procesy korozji, osiadania zanieczyszczeń oraz uniemożliwia degradację układu poprzez wolne jony wodoru. Zdecydowaną zaletą jest również samoregeneracja powłok polimerowych. Dodatkowo to rozwiązanie jest ekologiczne i możliwe do zastosowaniu podczas pracy układu.

Zachęcamy do weryfikacji stopnia oszczędności, który może być osiągnięty poprzez zastosowanie tej nowatorskiej i ekologicznej technologii w przemyśle spożywczym.